L’Ajuntament convocarà al mes de novembre la primera reunió de la Taula ciutadana per una nit cívica i segura
22 de setembre de 2021
El consistori reforça el seu compromís de fer front a les concentracions en l’espai públic com activitat d’oci nocturn amb la creació de la Taula ciutadana per una nit cívica i segura.
El proper mes de novembre es constituirà la Taula ciutadana per una nit cívica i segura que estarà composada per serveis públics de l’Ajuntament de Barcelona, de la Generalitat i per entitats socials i econòmiques de la ciutat, així com els representants dels grups polítics municipals.
El seu objectiu és fer un abordatge integral del fenomen de l’oci i les activitats nocturnes a Barcelona des dels diversos sectors de la ciutat que hi estan relacionats. Serà un espai on generar propostes d’actuacions a mig i llarg termini per una nit cívica i segura a Barcelona.
La Taula té una finalitat eminentment propositiva i es demanarà a tots els integrants que aportin propostes, tan siguin de caràcter general com aquelles relacionades directament amb els seus àmbits d’actuació. L’anàlisi de les activitats d’oci nocturn i les propostes que es realitzin en aquest debat ciutadà serviran de referent per al disseny de plans d’actuació. Com per exemple, pel Pla d’Actuació per una Nit Cívica i Segura que, coordinat per l’Àrea de Prevenció i Seguretat, s’elaborarà i es presentarà a la Taula Ciutadana.
Aquest Pla dissenyarà i executarà propostes per abordar les diferents dimensions del fenomen de les concentracions a l’espai públic (policials, gestió i manteniment espai públic, gestió de conflictes, neteja, comunicació i sensibilització, districtes, inspeccions, processos de mediació, mesures alternatives a la sanció, sancions, suport a activitats d’oci alternatiu).
La creació de la Taula i el disseny del Pla d’Actuació són dues noves accions que portarà a terme l’Ajuntament per fer front al fenomen de les concentracions en l’espai públic com activitat d’oci nocturn i que es sumen a les diferents actuacions a curt i mig termini amb l’objectiu de contenir el fenomen:
- S’han reforçat els dispositius de manteniment de l’espai públic i els dispositius de la Guàrdia. En aquest sentit, el Pla d’Estiu del cos de policia barceloní ja preveia aquestes situacions i va dissenyar un dispositiu d’estiu revisable setmana a setmana per poder-se adaptar als nous requeriments. Des de principis d’estiu s’ha posat en marxa un dispositiu específic, compartit i coordinat amb el cos de Mossos d’Esquadra, per actuar en l’espai públic prioritzant el descans veïnal i el compliment de les mesures sanitàries per a fer front a la pandèmia. Gràcies a aquest dispositiu, s’ha desallotjat un total de 271.000 persones de més de 2.000 espais de la ciutat, on s’han trobat concentracions d’entre 50 i 3.000 persones. En relació amb les sancions interposades entre els mesos de juny i agost, s’han realitzat un total de 7.612 denúncies relacionades amb incompliments de l’ordenança de convivència, amb un pes rellevant del consum d’alcohol.
- S’han incorporat 400 nous agents de Guàrdia Urbana i Mossos d’Esquadra que s’han destinat prioritàriament a preservar els entorn veïnals. La meitat del dispositiu nocturn de la Guàrdia Urbana es dedica a la prevenció i la gestió de les incidències que puguin ocasionar aquestes concentracions.
- Interlocució amb les veïnes i veïns de les zones més afectades pel fenomen des del primer dia i de forma periòdica. La seva implicació és de màxima importància per trobar les solucions més adients.