UBCI Unió de Botiguers Congrés Indians

UBCI Unió de Botiguers Congrés Indians

El Govern destina 15 milions d'euros a ajuts a autònoms perquè contractin persones treballadores assalariades

14 de setembre de 2023

  • Empresa i Treball incrementa un 51,5% la dotació del programa per donar suport al creixement del negoci d’autònoms sense cap treballador al seu càrrec.
  • L’import de l’ajut és de 19.745 euros i es pot sol·licitar fins al dia 28 de setembre.
  • El Departament també ha obert la convocatòria de subvencions del programa ‘Consolida’t’, amb un pressupost de 3,7 milions d’euros.

El conseller d’Empresa i Treball, Roger Torrent i Ramió, va presentar ahir al matí la nova convocatòria del programa “TU+1”, que subvenciona la contractació indefinida d’una persona treballadora desocupada per part de les persones treballadores autònomes sense cap assalariat al seu càrrec. El Departament destina a aquest programa 15 milions d’euros, un 51,5% més que l’any passat, en què el pressupost va ser de 9,9 milions.

L’objectiu d’aquest ajut és doble: d’una banda, donar suport al creixement dels negocis i projectes professionals més petits, aquells de persones treballadores autònomes que tenen suficient activitat però no s’atreveixen a fer el pas de contractar algú; i d’altra banda, fomentar la contractació indefinida de persones en situació d’atur. Es poden contractar a través d’aquest programa fins a tres persones desocupades inscrites al Servei Públic d’Ocupació de Catalunya (SOC) com a demandants d’ocupació no ocupades.

Torrent, acompanyat del secretari de Treball, Enric Vinaixa Bonet, ha presentat la nova convocatòria del “TU+1” en una visita a la llibreria Restory de Barcelona. La propietària va ser l’any passat una de les beneficiàries de l’ajut, gràcies al qual ha pogut contractar una treballadora per al seu negoci.

El conseller ha explicat que “estem molt satisfets de poder acompanyar projectes com aquest. Nosaltres volem ser i som el Govern dels Autònoms, el Govern que acompanya, que ajuda les persones treballadores autònomes del país a desenvolupar projectes empresarials, projectes de vida, en un entorn que evidentment cada vegada és més complex des de tots els punts de vista. Per tant, necessiten d’aquesta col·laboració público-privada per poder tirar endavant projectes que, d’altra banda, tenen molt de sentit des d’un punt de vista econòmic i laboral, però també social, perquè sabem que són clau per a la vida de les nostres ciutats, pobles i barris”.

Sobre el “TU+1”, Torrent ha destacat que “és una convocatòria innovadora que vam impulsar l’any passat i que ens semblava necessari continuar i ampliar per ajudar les persones treballadores autònomes a contractar una persona que estigués en situació d’atur”.

Roger Torrent ha explicat que el Departament també ha obert una nova convocatòria del “Consolida’t”, el programa de suport a la consolidació, l’enfortiment i la reinvenció del treball autònom a Catalunya, amb un pressupost de 3,7 milions euros, més del triple que l’any passat, quan s’hi van destinar 1.040.500 euros.

El “Consolida’t” és un programa de subvencions dirigides a entitats per al desenvolupament de projectes d’assessorament personalitzat i de formació a persones treballadores autònomes en aspectes clau de la gestió del seu negoci. La novetat d’enguany és que s’inclou una línia de subvencions de 2,6 milions d’euros destinada a consells comarcals i ajuntaments.

Segons el conseller, “els treballadors autònoms necessiten reciclar-se constantment. En un entorn com el d’avui dia és imprescindible que anem adquirint nous coneixements i noves habilitats. Per això apostem per reforçar el programa ‘Consolida’t’ de dues maneres. D’una banda, obrint-lo a ajuntaments i consells comarcals, de tal manera que assolim una major quota de capil·laritat i arribem al conjunt del territori, perquè volem fer una xarxa d’atenció i d’ajuda al treball autònom arreu del país. I d’altra banda, també el reforcem amb recursos, més que triplicant el pressupost”.

Ajut per a la contractació ‘TU+1’

L’import de l’ajut “TU+1” és de 19.745 euros per finançar la contractació d’una persona desocupada a jornada completa. La contractació també es pot fer per a una jornada parcial (igual o superior al 50%) i en aquest cas l’import de l’ajut serà proporcional. El contracte ha de ser indefinit i la durada mínima de permanència de la contractació per percebre l’ajut haurà de ser de 18 mesos. El contracte s’ha de fer en el termini de, com a màxim, dos mesos des de l’endemà de l’atorgament.

Poden sol·licitar l’ajut “TU+1” tant les persones treballadores autònomes com les societats limitades unipersonals que no tinguin persones contractades al seu càrrec en el moment de presentar la sol·licitud ni durant els sis mesos anteriors. A més, han de portar un mínim d’un any ininterromput donades d’alta al règim especial dels treballadors autònoms (en el cas de les persones físiques) o inscrites en el Registre Mercantil (en cas de les societats unipersonals).

Les sol·licituds es poden presentar fins al dia 28 de setembre a les 15 hores, a través de canalempresa.gencat.cat ó tramits.gencat.cat.

Programa ‘Consolida’t’

La convocatòria 2023 del programa “Consolida’t” manté la línia de subvencions per a escoles de negocis, universitats i entitats dependents o vinculades, col·legis professionals i entitats inscrites al registre d’associacions professionals del treball autònom a Catalunya de caràcter intersectorial, dotada amb 1,1 milions d’euros. I s’incorpora una nova línia de 2,6 milions d’euros a la que es poden presentar consells comarcals, de forma individual o agrupada amb altres consells comarcals o municipis; ajuntaments d’un consell comarcal de forma agrupada, i municipis amb un nombre d’habitants igual o superior a 50.000 habitants.

D’aquesta manera, el programa s’amplia i es desplega pel territori amb l’objectiu d’establir una Xarxa Local d’Assessorament a l’Autònom que permeti arribar a un major nombre de persones treballadores autònomes amb un punt d’atenció a cada comarca. El disseny d’aquesta nova convocatòria per a entitats locals ha estat acordada amb l’Associació Catalana de Municipis i la Federació de Municipis de Catalunya.

Les sol·licituds es poden realitzar fins al dia 26 de setembre a les 15 hores. En el cas de les administracions públiques, les sol·licituds s'han de presentar a través de l'extranet de les administracions públiques catalanes, la plataforma EACAT. La resta de sol·licitants ho han de fer a través de canalempresa.gencat.cat ó tramits.gencat.cat.

Es preveu que durant el proper any puguin participar al programa “Consolida’t” i beneficiar-se de les accions d’assessorament i formació fins a 2.100 persones treballadores autònomes. 

31,7 milions d’euros en programes de suport al treball autònom

Al “TU+1” i el “Consolida’t” se li ha de sumar un altre programa de suport al treball autònom que la Direcció General de Relacions Laborals, Treball Autònom, Seguretat i Salut Laboral ha posat en marxa aquest any: la convocatòria d’ajuts per al foment de l’autoocupació de persones joves entre 18 i 29 anys, dotada amb 13 milions d’euros i oberta fins al dia 20 de setembre.

En total 31,7 milions d’euros de suport al treball autònom, dels quals 28 milions en ajuts directes. Un conjunt de polítiques amb l’objectiu de recolzar les persones treballadores autònomes a tirar endavant el seu projecte professional, ja sigui per posar-lo en marxa com per consolidar-lo o ajudar a mantenir l’ocupació i transformar-se de cara al futur.

Generalitat de Catalunya

Els nostres socis

QUIN-LOR
VAPSTORE SAGRERA
MONTSE DURAN ESTÈTICA I TERÀPIES
FARMÀCIA MARIA JOSE TOLOSA
Arte Pizza
PURO IMPACTO
ESCOLA DE DANSA SPIN
Carregant...
x
X