UBCI Unió de Botiguers Congrés Indians

UBCI Unió de Botiguers Congrés Indians

El Govern acorda el tancament perimetral de Catalunya durant 15 dies i un confinament municipal els caps de setmana

30 d'octubre de 2020

  • El vicepresident del Govern, la consellera de la Presidència i els consellers d’Interior i de Salut han informat de les noves mesures aprovades avui en un Consell Executiu extraordinari.
  • Pere Aragonès ha anunciat la mobilització immediata de més de 300 milions d’euros per a ajuts directes als sectors més afectats i a atendre problemàtiques socials derivades de la crisi.
  • Meritxell Budó ha afirmat que amb les mesures, que entren en vigor demà, “volem preservar la salut, l’economia i l’activitat educativa al nostre país”.

El Govern ha aprovat en una reunió extraordinària del Consell Executiu, noves mesures per fer front a l’avanç de la pandèmia de la Covid-19 a Catalunya, entre les quals s’inclou el tancament perimetral de Catalunya durant 15 dies i un confinament municipal els caps de setmana, des de les 6 hores del matí de divendres fins a la mateixa hora del dilluns.

Les noves mesures les han anunciat en una compareixença informativa el vicepresident del Govern i conseller d’Economia i Hisenda, Pere Aragonès; la consellera de la Presidència i portaveu del Govern, Meritxell Budó, i els consellers d’Interior i de Salut, Miquel Sàmper i Aba Vergés.

“Posem en marxa un conjunt de mesures per promoure una aturada social imprescindible”, ha subratllat el vicepresident del Govern, que ha considerat que aquesta aturada social ha de ser un “dic de contenció” de la segona onada de la Covid-19, en un moment en què “tot Europa està immersa en una pandèmia global sense precedents en el món contemporani”. “És el moment de l’aturada social, de quedar-se a casa per mantenir actiu tot allò essencial: el treball, l’escola, el comerç i la feina que no es pugi fer a distància”, ha remarcat.

Pere Aragonès ha apel·lat al “doble compromís col·lectiu”: de la ciutadania, “mitjançant l’aturada de la seva activitat social”, i del Govern, “amb el compromís de lluitar contra la pandèmia, protegir els més vulnerables i acompanyar aquells sectors econòmics més afectats per la crisi”. En aquest sentit, ha anunciat que la Generalitat mobilitzarà “de forma immediata” més de 300 milions d’euros “per donar resposta a les conseqüències econòmiques i socials de la pandèmia”. Es destinaran a ajuts directes per als sectors més afectats i a atendre problemàtiques d’emergència social i habitacional derivades de la crisi.

El vicepresident ha insistit que, tot i que les mesures aprovades pel Govern "són dures pel seu impacte social i econòmic” i “ens obliguen a actuar amb molta contundència, perquè la Covid torna a colpejar-nos amb força”, també són “imprescindibles per evitar la saturació del sistema sanitari i la pèrdua del control de la segona onada de la pandèmia”.

La consellera de la Presidència ha explicat que el Govern ha acordat aquestes mesures, després de la resolució que ha adoptat el Procicat en una reunió ahir al matí. Ha assenyalat que amb aquestes mesures, que sortiran publicades a la matinada al DOGC i entraran en vigor divendres, “volem preservar la salut, l’economia i l’activitat educativa al nostre país”. “Per poder fer-ho cal restringir la mobilitat i la interacció social”, ha advertit.

Meritxell Budó ha assenyalat que amb el tancament perimetral “queda restringida l'entrada i sortida de persones del territori de Catalunya, excepte per aquells desplaçaments que estiguin justificats”. Ha fet una crida a limitar la mobilitat personal, tot i que ha afirmat que “es permeten desplaçaments dins la mateixa comarca per visitar els cementiris el dies 31 d’octubre i 1 de novembre”, així com per activitats esportives individuals a l’aire lliure entre municipis limítrofs o la mobilitat per permisos penitenciaris. La consellera també ha insistit en l’estratègia de “desplaçaments en bombolles convivència”, és a dir, de grups de persones que viuen sota el mateix sostre, que també poden incloure persones cuidadores.

La consellera ha informat que podran obrir les empreses de serveis essencials com les sanitàries, d’alimentació o de productes de primera necessitat. Pel que fa al comerç, ha explicat que es tanquen els centres i recintes comercials, però que es permet l’obertura d’establiments amb una superfície igual o inferior als 800m², amb un aforament del 30%. També ha assenyalat que se suspenen les activitats culturals, com les que es fan a teatres o cinemes.

Meritxell Budó també ha dit que es manté la prohibició de les reunions de més de sis persones i el tancament dels serveis de restauració, que poden continuar prestant serveis d’entrega a domicili o recollida a l’establiment.

En l’àmbit educatiu, es mantindrà l’activitat presencial a escoles i instituts. La docència universitària serà virtual i es reduirà l’assistència presencial al batxillerat i cicles formatius. “Totes les activitats que es puguin fer de forma telemàtica es faran així”, ha dit, “excepte les pràctiques o avaluacions que no es puguin fer per aquesta via”. Pel que fa al lleure, se suspenen les activitats per a infants i joves, l’esport escolar i les activitats extraescolars dins o fora del centre educatiu amb un propòsit educatiu o formatiu.

Dispositiu de 5.000 mossos aquest cap de setmana

Per la seva part, el conseller d’Interior ha agraït la complicitat de la ciutadania en la reducció de la mobilitat, que ha estat d’un 10% en les entrades i sortides de Barcelona i àrea metropolitana, en comparació amb la primera setmana d’octubre, i d’un 20% respecte del mateix període de l’any anterior. Pel que fa al compliment del confinament nocturn, ha assenyalat que la mobilitat ha caigut un 33% comparada amb la primera setmana d’octubre i un 45% respecte de l’any anterior. “Aquesta és la línia de coresponsabilitat amb què hem de treballar”, ha dit.

Miquel Sàmper ha explicat quin serà el dispositiu policial que garantirà el compliment de les mesures anunciades pel Govern: “tenim un dispositiu doble entre Mossos i els més de 200 cossos de policies locals de Catalunya per garantir que no hi hagi sortides de pobles, ciutats, Barcelona i àrea metropolitana i les àrees ràpides de Catalunya, que controlarà el cos de Mossos d’Esquadra”.

Sàmper ha indicat que hi haurà 5.000 mossos d’Esquadra amb dedicació exclusiva, en un dispositiu a l’alçada de les mesures i “per evitar que aquest cap de setmana no hi hagi sortides massives i que la festivitat sigui restrictiva dins de la bombolla de convivència”.

Necessitat d’aplanar la corba

D’altra banda, la consellera de Salut ha afirmat que la situació epidemiològica i assistencial és “extremadament crítica i greu”. “Estem en plena segona onada i hem d’aconseguir un punt d’inflexió decidit i ferm per baixar les xifres de contagis, que avui en dia són insostenibles”, ha dit, i ha insistit en “la necessitat d’aplanar la corba i doblegar-la”. Vergés ha lamentat que, tot i que en els darrers dies s’ha vist una lleugera desacceleració en nous casos per les últimes mesures preses, “no n’hi ha prou”, amb xifres “insostenibles” com els més de 5.000 contagis diaris.

De seguir així, ha subratllat Vergés, “el nostre sistema de salut no aguantarà gaire més”, perquè des d’aquest dimarts, per primera vegada des del mes de maig, ja hi ha a les UCI’s més pacients Covid que no pas Covid, un fet que provoca que els professionals sanitaris hagin de deixar la seva activitat ordinària per només centrar-se en aquesta malaltia. La titular de Salut ha avançat que les projeccions amb què es treballa indiquen que, si no es prenen mesures més contundents, en 15 dies s’arribarà a la situació del març.

Vergés ha recordat que fa molts mesos que el país i el sistema de salut s’està preparant. I ha posat com a exemple l’augment dels llits de crítics, que han passat dels 600 d’inici de la pandèmia als més de 1.000 d’ara; la provisió del sistema sanitari o el reforç del sistema de rastreig, de vigilància epidemiològica i l’atenció primària.

La consellera ha fet una crida a la col·laboració de la ciutadania per rebaixar la interacció social i la mobilitat. I ha remarcat que l’objectiu és aconseguir que la taxa de transmissió estigui per sota de l’1, que es tendeixi al miler de casos diaris i a estabilitzar-se en un màxim de 300 pacients Covid a les UCI’s.

Generalitat de Catalunya

Els nostres socis

PURO IMPACTO
ILETNIC
SUMINISTROS HORTONS SL
MONTSE DURAN ESTÈTICA I TERÀPIES
Lo de Fauni
PELUQUERIA GRACIANO
Casa Blau
Carregant...
x
X