UBCI Unió de Botiguers Congrés Indians

UBCI Unió de Botiguers Congrés Indians

Consum impulsa els mecanismes de resolució de conflictes i garanteix el dret de consumidors i usuaris al reemborsament

12 de maig de 2020

El ministeri, que prepara els mecanismes necessaris perquè milions de potencials reclamacions puguin ser ateses conforme a la llei, aposta pel sistema extrajudicial de resolució de conflictes.

Durant la seva compareixença en la Comissió de Sanitat i Consum del Congrés dels Diputats, Garzón ha informat que la major part de les reclamacions sobre béns i serveis no s'ha produït encara. "És previsible que comencin a produir-se massivament en les pròximes dates, coincidint amb la fase de la desescalada", ha considerat el ministre.

Davant aquest escenari, Garzón ha explicat una estratègia de desescalada amb tres eixos: coordinació màxima amb les comunitats autònomes, treball conjunt amb organitzacions de consumidors i usuaris, i impuls als mecanismes extrajudicials de resolució de conflictes.

Coordinación amb les Comunidats Autònomes

Durant la seva compareixença, Garzón ha desenvolupat els eixos de coordinació amb les comunitats autònomes, que passen per enfortir i impulsar el Sistema Arbitral de Consum i reforçar la coordinació que ja es duu a terme en la vigilància de mercat i reclamacions. Així mateix, Garzón ha explicat que les administracions han acordat reorientar l'actual pla anual d'inspecció 2020 per a adaptar-lo i incorporar una línia específica per al control de productes bàsics i màscares higièniques.

El ministeri i les comunitats també han afermat la coordinació davant les reclamacions i les denúncies sobre abusos i fraus que preveuen que arribaran a les conselleries autonòmiques de consum. A més, es crearan taules sectorials específiques conjuntes amb les associacions de consumidors i agents dels sectors afectats.

Impuls de mecanismes extrajudicials de resolució de conflictes

En la seva exposició, Garzón també ha explicat que s'estan desenvolupant grups de treball entre els ministeris de Consum, Justícia i Transports, Mobilitat i Agenda Urbana amb la finalitat d'estudiar mesures d'impuls dels sistemes extrajudicials per a la resolució de conflictes derivats de cancel·lacions de vols a causa de la COVID-19, en aplicació de la normativa europea que garanteix el dret a la devolució.

El Objetivo es que estos mecanismos de mediación extrajudicial se aplican a l'Agència Espanyola de Seguretat Aèrea (AESA) i que siguin gratuïts per al consumidor i vinculants per a les parts, ha explicat el ministre. Tot això, sense minvament del dret constitucional irrenunciable que assisteix a tot consumidor d'acudir a la via judicial per a reclamar aquí la defensa dels seus interessos.

"Les aerolínies tenen obligació de retornar els diners però no hi ha mecanismes extrajudicials per a obligar a la devolució dels diners", ha assenyalat el ministre, que considera que en aquest moment el consumidor ha d'anar a un "procés complicat" per la via judicial a la qual la majoria dels consumidors no acudeix. "La nostra línia política és fomentar un mecanisme extrajudicial vinculant per a les aerolínies", ha anunciat Garzón, que considera que "no pot ser que un consumidor hagi d'acudir a un jutge per a recuperar els seus diners".

Treball amb associacions de consumidors i usuaris

El ministre ha anunciat que en els pròxims dies es tancaran reunions per al desenvolupament de l'estratègia de la desescalada en matèria de drets dels consumidors amb les associacions i organitzacions que formen part del Consell de Consumidors i Usuaris. Aquestes trobades es completaran amb altres ministeris i organismes reguladors així com amb les Administracions locals.

La Moncloa

Els nostres socis

QUIN-LOR
XAVIER FRUITES I VERDURES
GRANJA LA LLUNA
EL MEU REBOST
Lo de Fauni
VIP'S
OBRADOR DE MOVIMENTS
Carregant...
x
X